Zanesljiva oprema za dvigovanje težkih bremen

Delo s težkimi tovori je vedno precej delikatno, tudi če tovor sam ni posebej občutljiv. Že dvigovanje in prestavljanje takšne mase je namreč izziv, ki mu bo kos le specializirana oprema. Ne govorimo nujno le o viličarjih, dvigalih in drugih napravah, ki zmorejo dvigniti težke tovore, temveč pride v poštev tudi dodatna oprema, predvsem bremenske vrvi in verige.

Za najtežje tovore bo najboljša izbira debela jeklenica. Na ta način je možno zanesljivo dvigniti tudi zelo težke tovore, vse tja do 30 ton in tudi več. Jeklenica ima posebno prednost, da poleg izjemne nosilnosti ponuja tudi določeno prilagodljivost, možno je dodati nekatere dodatke in tako prilagoditi lastnosti končnega izdelka. Na ta način lahko z izdelavo po meri odgovorimo na vse potrebe zahtevnih delovnih mest, saj je vedno moč najti oziroma izdelati pravo rešitev za dvigovanje težkih bremen. Kakovostna jeklenica je nujna za uspešno, zanesljivo in varno dvigovanje težkih tovorov, še posebej v okolju, kjer je takšno delo pogosto. Veliko namreč šteje tudi vzdržljivost in življenjska doba opreme.

Bolj praktični in lažji za uporabo so pogosto dvižni trakovi oziroma gurtne. S pomočjo teh se dvigujejo tovori s težo do 10 ton, torej je nosilnost še vedno povsem zadostna za široko paleto potreb. Gurtne so sicer na voljo v različnih izvedbah in ponujajo različne lastnosti, so pa barvno kodirane, da je že na prvi pogled možno vedeti, kaj lahko z njimi počnemo in česa ne. Gurtne so primerne tudi za dvigovanje nekoliko bolj občutljivih tovorov, ki bi jih jeklenica lahko poškodovala, čeprav se pri dvigovanju takšnih predmetov običajno dobro poskrbi za dodatno zaščito. Prav tako pa so gurtne priljubljene za privezovanje, fiksiranje in zaščito večjih predmetov. Ravno zato, ker so enostavne za uporabo, so zelo vsestranske in jih je pametno imeti vedno pri roki.